Originated From
AOL Search

Sinopsis aku anak timur

i cannot find yet the synopsis of aku anak timur. please! i hope you can help me.

Liked this question? Tell your friends about it

Answers

 Novel ini memaparkan kisah sebuah keluarga melayu,iaitu keluarga Zarina.Zarina dan keluarganya bertolak ke Belanda untuk bertemu dengan ayahnya,iaitu Encik Ali.Encik Ali bertugas membuat penyelidikan di universiti di Belanda,terutamanya Universiti Leiden.Perjalanan Zarina bersama dengan ibunya ,iaitu Puan Ros serta adiknya,Rizal menempuh pelbagai kesukaran pada mulanya.Peluang berada di Belanda digunakan sepenuhnya oleh keluarga Zarina untuk melawat bandar-bandar dan tempat -tempat yang menarik di Eropah.Kota yang terdapat di England,Perancis,Jerman dan Belanda telah dikunjungi oleh Zarina sekeluarga.

 Selama berada di Belanda ,Zarina telah brkenalan dengan seorang pemuda kacukan Indonesia-Belanda yang bernama Niek Van Hoeve.Kepetahan Niek berbahasa melayu serta sikapnya yang berbudi bahasa dan memahami nilai-nilai ketimuran telah memikat hati Zarina.Persahabatan antara Zarina dengan Niek semakin akrab.Ibu dan ayah Zarina kurang senang dengan persahabatan itu kerana perbezaan mereka dari segi agama dan kebudayaan antara timur dan barat .Sesuatu yang tidak diduga terjadi pada Zarina ,iaitu dia hampir diperkosa oleh seorang pemuda Belanda.Titik hitam itu menyedarkan Zarina akan perbezaan budaya antaranya dengan Niek.

Related Questions

Other people asked questions on similar topics, check out the answers they received:

Asked: Did you see Barbra from The Barclay Center on PBS ...

Did you see Barbra from The Barclay Center on PBS? Oh my goodness, like butter. I'm getting faklempt. Talk amongst yourselves.

Ask a Question... We'll forward it to people who know